Als je eenmaal besloten hebt een hond aan te schaffen en je bent er aan uit voor welk ras je wilt gaan dan zul je op zoek moeten naar een goede fokker. Maar hoe herken je een goede fokker?
De eerste stap in je zoektocht naar een goede fokker is contact opnemen met de rasvereniging van het ras van je keuze. Zij hebben een lijst met fokkers aangesloten bij de vereniging. Een rasvereniging stelt regels en eisen aan fokkers die bij hen zijn aangesloten. Deze regels en eisen zijn weer getoetst door “De raad van beheer kynologisch gebied”. Zo moeten ouderdieren voldoen aan criteria m.b.t. karakter en uiterlijk. Maar ook op erfelijke afwijkingen die bestaan binnen het ras moeten de ouderdieren worden onderzocht.
Ondanks dat een rasvereniging eisen stelt aan een fokker en de dieren waarmee gefokt wordt is het belangrijk dat je als koper je ogen en oren open houdt. Maak afspraken met verschillende fokkers, zo leer je verschillende ouderdieren kennen en zie je tevens het verschil tussen fokkers onderling.
DE VRAAG Een belangrijke vraag die je kunt stellen aan de fokker is, Waarom fok je met honden? Een echte liefhebber van een ras fokt met zijn teef omdat hij graag meewerkt aan het in stand houden en verbeteren van het ras. Deze fokker investeert veel tijd en geld in het opzetten van een goed foklijn. De fokkerij is een passie, paringen tussen reu en teef zijn weloverwogen keuzes, er is respect voor dieren. Een goede fokker weet dat hij het voor het geld niet hoeft te doen. Een vetpot is het namelijk niet, er komen veel kosten kijken bij het fokken van een nestje. Voor de reu moet dekgeld betaald worden, de onderzoeken op erfelijke afwijkingen moet worden uitgevoerd bij een specialist, drachtbegeleiding door een dierenarts, entingen, ontwormingen, afdracht kosten aan de rasvereniging etc. etc.
GEZONDHEID Het is belangrijk dat de pups in een schone en veilige omgeving verblijven en altijd in bijzijn van hun moeder. De meeste fokkers kiezen ervoor om de pups in huis te laten opgroeien. De pups zijn ontwormd en geënt op de juiste leeftijden. De moeder is in goede gezondheid. Vraag naar de uitslagen van onderzoeken op erfelijke afwijkingen waarop de teef en reu getest zijn en laat je de betekenis hiervan duidelijk uitleggen. Het feit dat een ouderdier vrij is van erfelijke gebreken maakt de kans op dezelfde erfelijke gebreken bij de pup een heel stuk kleiner, 100% procent zekerheid heb je echter nooit.
KARAKTER OUDERS Net als over de gezondheid mag je de fokker ook het hemd van het lijf vragen over het karakter van de ouders van de pup. Een echte liefhebber zal dat ook niet erg vinden omdat hij graag met jou over zijn hobby praat. Vraag ook of dat je bij de reu mag gaan kijken. In sommige gevallen worden teven gedekt met reuen uit het buitenland, dit omdat de betreffende reu het beste bij de teef past of om meer bloedspreiding te krijgen. In zo’n geval kun je vragen om foto’s of film materiaal. Heb je zin in een roadtrip dan heb je een in dit geval een mooi doel!
VAKKUNDIG Zoals eerder aangegeven is de fokkerij van een goede fokker een echte passie. Meestal beperkt tot één ras, soms twee. Een goede fokker heeft veel kennis over het ras in huis. Maak gebruik van deze kennis. Zorg dat je thuis een lijstje hebt gemaakt met vragen waar je graag antwoord op wilt hebben. De kennis van een goede fokker maakt ook dat de fokker heel veel vragen aan jou mag stellen. Hij wil namelijk dat zijn pups op de juiste plek terecht komen. Zij weten wat het ras nodig heeft in zijn dagelijkse behoefte en willen van jou weten of dat jij daar aan kunt voldoen. Tevens hebben zij al vroeg inzicht in het karakter van de pups. Zo kan het voorkomen dat een fokker je geen pup wil verkopen omdat hij van mening is dat het geen goede match zou zijn.
GELEGENHEIDSFOKKER Soms zijn er eigenaren die heel graag eenmalig een nestje bij hun teef willen fokken. Vaak omdat ze helemaal weg zijn van het karakter van hun teef en graag zelf een pup van haar willen hebben. In principe is er niks mis met een gelegenheidsfokker. Ben wel alert dat mensen ook echt om deze reden een nestje fokken en zich als broodfokker niet presenteren als gelegenheidsfokker. Wederom geldt dat je goed je oren en ogen open houdt. Want een goede gelegenheidsfokker zal zijn hond hebben getest op erfelijke gebreken en dezelfde eisen stellen aan de reu waarmee gedekt wordt. Er wordt gedacht aan alle medische zorg en socialisatie.
BROODFOKKER HEEL KORT DOOR DE BOCHT, HIER MOET JE NIET ZIJN!!! Voor de broodfokker is geld dé reden om te fokken met teven of om zelfs te jonge pups aan te kopen voor wederverkoop. Verschillende rassen hebben ze letterlijk in de aanbieding, gezondheid van de pups is bijzaak, laat staan de gezondheid van de teven. Ook naar karakter zal niet gekeken worden. Er zullen geen testen gedaan worden op erfelijke afwijkingen, controles door dierenartsen worden overgeslagen etc. etc. Pups kampen vaak met medische problemen en doordat ze vaak te vroeg bij de moeder worden weggehaald liggen gedragsproblemen op de loer.